Quiz April 2015

Enter your name and year of residency (for resident doctors only) in appropriate fields. Select the best one out of four options for each question and click on its radio button. When you have completed the quiz, use the print button at the bottom of the page or use the print command button of your browser to print your answer book. We recommend you print a PDF file rather than print it on paper. That is more eco friendly. Answers to the quiz will be published in the next issue of the journal.
Name: Year

1) Mucinous cystadenoma is a/an __ tumor of the ovary.
a) germ cell
b) gonadal stromal
c) epithelial
d) metastaic

2) Mucinous cystadenomas represent __ % of all epithelial ovarian tumors.
a) 2-4
b) 4-6
c) 6-8
d) 8-10

3) Incidence of cesarean scar ectopic pregnancy in the literature is around __ .
a) 1:1800 to 1:2000
b) 1:2000 to 1:2200
c) 1:2200 to 1:2400
d) 1:2400 to 1:2800

4) The most common presentation of cesarean scar ectopic pregnancy is __ .
a) painless vaginal bleeding
b) painful vaginal bleeding
c) collapse
d) acute abdominal pain

5) Low grade endometrial stromal sarcoma is mistaken for a/an __ of the uterus.
a) adenomyoma
b) leiomyosarcoma
c) leiomyoma
d) choriocarcinoma

6) Cut surface of the uterus shows ___ in low grade endometrial stromal sarcoma.
a) areas of hemorrhage and necrosis
b) hard, gritty masses
c) worm-like masses penetrating the myometrium
d) gelatinous masses with necrosis

7) A fallopian tube may get detached from the uterus not due to __ .
a) torsion
b) infection
c) embryological maldevelopment
d) surgery

8) A maternal uterine anomaly is not associated with __ .
a) abortion
b) preterm delivery
c) preterm premature rupture of membranes
d) fetal anomalies

9) Survival of fallopian tube after acquired detachment  is __ .
a) very common
b) usual
c) uncommon
d) unknown so far

10) The chances of having a term pregnancy were __ %.
a) 60
b) 50
c) 40
d) 30

11) Phocomelia is a very rare congenital disorder involving the __ limbs.
a) upper
b) lower
c) all
d) no
12) Causes of phocomelia include all of the following except __ .
a) exposure to thalidomide in utero
b) autosomal recessive inheritance
c) Nagele's syndrome
d) Robert's syndrome

13) Labor, delivery, and third stage problems may occur in a case of uterine malformations due to __ .
a) tetanic uterine contractions
b) constriction ring dystocia
c) hypotonic uterine inertia
d) incoordinate uterine muscular activity

14) Müllerian malformations are not often associated with  __  .
a) urinary system anomalies
b) axial skeletal anomalies
c) intestinal anomalies
d) chromosomal anomalies

15) Adenomyosis does not present with __ .
a) pelvic pain
b) dysmenorrhea
c) menorrhagia
d) amenorrhea

16) Diagnosis of adenomyosis is confirmed by __ .
a) clinical examination
b) pelvic ultrasonography
c) computerized tomography
d) histopathology

17) Congenital malformations of the uterus do not cause __ .
a) amenorrhea
b) dysmenorrhea
c) menorrhagia
d) dyspareunia

18) Congenital malformations of the uterus do not cause __ .
a) pelvic masses
b) ectopic pregnancy
c) infertility
d) repeated pregnancy wastage

19) The the most basic and widely used classification of congenital malformations of female genital tract was by __.
a) TeLinde
b) Williams
c) Bonney
d) Jones

20) Embryological classification of congenital malformations of female genital tract was by __.
a) Oppelt
b) Acien
c) Semmens
d) Jones

Answers to Quiz March 2015
1-c, 2-d, 3-b, 4-c, 5-d, 6-a, 7-b, 8-a, 9-d, 10-b, 11-b, 12-d, 13-a, 14-d, 15-b, 16-c, 17-d, 18-b, 19-a, 20-c.