Quiz June 2015

Enter your name and year of residency (for resident doctors only) in appropriate fields. Select the best one out of four options for each question and click on its radio button. When you have completed the quiz, use the print button at the bottom of the page or use the print command button of your browser to print your answer book. We recommend you print a PDF file rather than print it on paper. That is more eco friendly. Answers to the quiz will be published in the next issue of the journal.
Name:  Year 

1) Recent rise in incidence of morbid adhesion of placenta is due to  __.
a) rise in cesarean section rates
b) environmental pollution
c) global warming
d) better diagnostic imaging

2) Antenatal diagnosis of morbid adhesion of placenta is made using __.
a) ultrasonography
b) computed tomography
c) ultrasonography and magnetic resonance imaging
d) magnetic resonance imaging

3) Congenital chloride diarrhoea is a rare __  disorder.
a) autosomal dominant
b) autosomal recessive
c) X-linked domninant
d) X-linked recessive

4) Congenital chloride diarrhoea is also known as __ disease.
a) Budd Chari
b) Arnold Chiari
c) Guillain Barre
d) Darrow Gamble

5) Meconium peritonitis is due to __ .
a) tracheo-esophageal fistula
b) perforation of fetal small intestine
c) perforation of fetal large intestine
d) all of the above

6) Fetal ascites in meconium peritonitis tends to be __ .
a) echogenic
b) sonolucent
c) either echogenic or sonolucent
d) neither echogenic nor sonolucent

7) Vaginal wall cyst may be __ .
a) developmental 
b) dermoid
c) due to inclusion
d) due to any of the above

8) Vaginal wall cyst cannot be treated by __ .
a) excision
b) marsupialization
c) observation
d) injection of a sclerosant

9) Eisenmenger's syndrome is a cyanotic heart disease with  __ .
a) left to right shunt
b) right to left shunt
c) bidirectional shunt
d) no shunt

10)  Fetal wastage in maternal Eisenmenger's syndrome is __ %.
a) 5-10
b) 10-30
c) 30-50
d) 30-70

11) Ondansetron is __ .
a) beta blocker
b) ACE inhibitor
c) calcium channel blocker
d) 5-HT3-receptor antagonist
12) Ondansetron is __  in a case of ischemic heart disease.
a) very safe
b) unsafe
c) possibly unsafe
d) yet to be tested

13)  The most common complications of complete labial agglutination in adults is __ .
a) hematocolpos
b) hematocolpos and hematometra
c) infections of the urinary tract and retention of urine
d) none of the above three

14) Complete labial agglutination in adults is most common in __  .
a) young adults
b) premenopausal women
c) pregnancy and puerperium
d) postmenopausal women

15) Pemphigoid gestationis is typically seen in __ trimesters of pregnancy.
a) first and second
b) first and third
c) second and third
d) all three

16) Pemphigoid gestationis may be seen with __ .
a) normal pregnancy
b) hydatidiform mole
c) choriocarcinoma
d) any of the above

17) A diagnosis of pemphigoid gestationis is confirmed by __ .
a) ultrasonography
b) skin biopsy
c) fluorescent microscopy
d) DNA analysis

18) The incidence of congenital heart disease in India is __ /1000 live births.
a) 2-4
b) 4-6
c) 6-8
d) 8-10

19) The incidence of Double Outlet Right Ventricle is less than 1 in __ live births.
a) 1000
b) 3000
c) 5000
d) 7000

20) Maternal heart disease complicates up to __ % of pregnancies.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answers to Quiz May 2015

1-a, 2-c, 3-b, 4-a, 5-a, 6-d, 7-c, 8-b, 9-c, 10-b, 11-c, 12-c, 13-c, 14-a, 15-c, 16-c, 17-a, 18-d, 19-c, 20-d.